EN  |     HE

הכנס השנתי של איגוד הרילוקיישן האירופי EuRA פלמה 2011

מאת דורון ניב
כמדי שנה בחודש אפריל, קיים ארגון הרילוקיישן האירופי (European Relocation Association – EuRA) את הכנס השנתי שלו (14 במספר) והפעם שוב באי המדהים ביופיו – פלמה דה מיורקה.

הכנס עמד בסימן "החזרה לפלמה"... בשנה שעברה אכן יעד הכנס היה באי זה אך התפרצות הר הגעש האיסלנדי שיבשה אירועים רבים ובין היתר הביאה לביטול הכנס של שנת  2010. רק הח"מ ורעייתו הגיעו בשנה שעברה לאי מאחר וטיסות אל-על לספרד התבצעו כרגיל ולא ניתן היה לבטל את  הכרטיס ברגע האחרון... הארגון העניק לנו כוכב של כבוד על נאמנותנו הרבה... אך עיקר השמחה הייתה לאחר שבעזרת חברי הארגון והספקים השונים בספרד, הארגון שרד את המשבר והתסבוכת הכספית וקרוב ל – 600 איש מ – 45 מדינות הגיעו השנה לכנס, הגדול בכל הזמנים, וחיזקו מחדש את מקורות המימון של ארגון חשוב זה.

למן האירוע הראשון שהתקיים עם תחילת הכנס ביום רביעי, 13 באפריל, הורגשה אוירה מאוד אופטימית בין המשתתפים הרבים אשר הגיעו כמעט מכל ארצות אירופה, ארה"ב וארצות אסיה השונות. לא מעט משתתפים מכירים זה את זה אישית ולאורך שנים רבות  של שיתוף פעולה מקצועי – דבר אשר בסופו של דבר עוזר ללקוחותינו – החברות השונות ברחבי תבל - אשר מניידות את עובדיהן על פני כדור הארץ וכידוע – לא מעט חברות ישראליות עוסקות גם הן בכך.

אוכלוסיית המשתתפים, מלבד  היותה רב לאומית וכמובן רב-תרבותית הדוברת בליל של שפות במבטאים שונים ומשונים בולטת בדמוגרפיה מעניינת: גילאי המשתתפים נעים מראשית שנות העשרים (הרי חברים אלו פטורים משרות צבאי של שלוש שנים...) ועד גיל 65-70. מאחר וחלק ניכר מהחברות הינן חברות פרטיות קטנות (עד 10 עובדים אם כי ברור שיש חברות המעסיקות  עשרות וגם מאות עובדים, בעיקר בארה"ב), רבות מהן בנויות היום כבר על הדור השני ואפילו השלישי שלאט לאט משתלב בעסק המשפחתי. לרבים מהמשתתפים רקע אישי של ניידות רבה ברחבי תבל ורבים מהם זכו במהלך חייהם לחיות במספר ארצות ולהחשף לכמה שפות  ותרבויות.

השנה בלט מספר החברות הרב שהגיעו משתי ארצות קטנות למדי ובד"כ שקטות ובלתי בולטות: בלגיה ושוויץ.
מסתבר שבלגיה, בהיותה "בירת" האיחוד האירופי מרכזת בשטחה פעילות עניפה מאוד של ניוד עובדים מאחר וגופים רבים מחזיקים שם מטות אירופיים. מה שישראלים רבים לא יודעים (בניגוד לשליטתם בסוגי השוקולד והבירות השונים...) היא שבלגיה מעניקה הקלות מס נדיבות לחברות ועובדים זרים והינה מדינה אטרקטיבית מאוד לפעילות גלובלית. גם שוויץ, דווקא בשל  היותה "אי בודד" בתוך  האיחוד האירופי ואיננה חלק ממנו, מעניקה בקנטונים מסויימים הקלות מס רבות (המיסוי השוויצרי ממילא אינו נחשב לגבוה מאוד) אך נושא רישיונות העבודה שם מורכב ולא קל לקבלם.

מגמה נוספת שבלטה היא איחוד או יצירת קבוצות בצורה זאת או אחרת בין חברות הרילוקיישן:
מזה מספר שנים קיימות מספר מגמות בתחום כאשר אחת מהן היא יצירת חברות ענק של מה שנקרא Relocation Management Companies, מספר לא רב של חברות (מוערך ב– 10-15 חברות, רובן כמובן אמריקניות  ומקצתן אירופיות) אשר משתמשות ברחבי תבל בשירותיהן של חברות הרילוקיישן המקומיות. חברות אלו הן בד"כ חברות משפחתיות עם מספר עובדים קטן של עד 10 עובדים (חוץ מאלו שהצליחו קצת  להרחיב).

 

חברות הרילוקיישן הפרטיות מתקשות  להתמודד עם הלחץ המוטל עליהן ע"י חברות הענק, דרישות עבודה וגם דרישות כספיות שלא תמיד ניתן להסתדר איתן. כמענה לכך, יוצרות  חברות הרילוקיישן הפרטיות התאגדויות שונות (לאו דווקא  בצורת מיזוגים ורכישות), כאשר מספר חברות, הן בתוך  אותה המדינה (יש למשל התאגדות חדשה כזאת בגרמניה) והן על פני יבשת/יבשות (יש כבר מספר גופים כאלו באירופה ובאסיה) וכך חשות חזקות יותר ופחות מאויימות על ידי חברות הענק השונות.

ישראל יוצגה ע"י 6 איש, נציגי שתי חברות הרילוקיישן ושתי חברות שילוח בינלאומי ונציגיה זכו להערות חביבות של מנכ"ל הארגון הבריטי כאשר נראו כולם משוחחים בשמחה רבה עם הנציגה הערבית היחידה, נציגת מצרים – ידידתנו הותיקה אשר כמובן נזהרה היטב בלשונה בהבעת דעה כלשהי על המשטר החדש בארצה...

לכנס שלוש מטרות מרכזיות:

  • הידוק ושיכלול ה – Networking בין חברי הארגון ואכן, אולמות המלון ניראו ככוורת עמוסה בשלושת ימי הכנס כאשר פגישות נקבעות שבועות לפני תחילת הכנס.
  • בניית תקנים וכללי אתיקה מקצועית אשר מחייבים את כל חברי הארגון. לארגון תוכנית בשם Quality Seal שמטרתה הקנית מעין תו תקן לחבריו. כמו כן בידי הארגון אמצעי משמעת מול אותם חברים אשר הפרו את כללי האתיקה.
  • הדרכות שונות: טרם תחילת האירועים מתקיימות הדרכות שונות ברמות שונות תוך שימת דגש על חברים חדשים או/ו צעירים. במהלך הכנס מתקיימות גם מספר הרצאות כאשר המובילה שבהן הפעם הייתה של פרופ' פונס טרומפרנאס מהולנד, הנחשב לדמות המובילה בעולם בנושא ההדרכה הבין-תרבותית. לותיקים שבינינו זכורים אולי ביקורו והופעתו המדהימה בכנס משאבי האנוש השנתי  בישראל לפני כ – 14 שנה.

לא ניתן כמובן להתעלם מהפעילות החברתית הענפה במהלך ימי הכנס אשר מטרתה הראשית היא כמובן גיבוש בין החברים והחברות. מיטב מאכלי המטבח הספרדי, שלא לדבר על כמויות  אדירות של אלכוהול כמקובל באירופה, הוגשו למשתתפי הכנס במהלך שלושת ימי הפעילות. הערב האחרון של הכנס התקיים במערה רחבת ידים, מחוץ לעיר פלמה ומי שלא היה, לא ראה שמחה מימיו... מאות בני  אדם, גברים ונשים, צעירים ומבוגרים, בני 45 אומות מקפצים לצלילי הדיסקו בשמחה אדירה עד השעות הקטנות של הלילה!


בסקר שהארגון הספיק כבר לערוך בין המשתפים, אכן רוב מוחלט נתן לכנס את הציונים הגבוהים ביותר לקטגוריות השונות.
בכנס זה גם נפרדנו בצער מנשיא הארגון הפורש (עפ"י תקנות  הארגון), הלמוט ברג מגרמניה, אחת הדמויות הותיקות, המנוסות והמובילות בעולם הרילוקיישן.

לאחר השהות באי המקסים והחם (תרתי משמע), היעד לשנה הבאה הוא שטוקהולם הקפואה....

 


דורון ניב/מנכ"ל חברת (Corporate Resources Group (Israel) Ltd. (CRG
חברת יעוץ למשאבי אנוש בינלאומיים המייצגת בישראל את:
Dean Foster Associates – חברת ייעוץ אמריקנית מובילה בתחום ההדרכה הבין-תרבותית.
Strategic Rewards Group/NYC  - חברת ייעוץ אמריקנית בתחום תגמול והטבות גלובליות.
Paragon Global Resources – אחת מחברות ה – Relocation Management הגדולות בעולם.
Israel Chapter Leader of the Forum for Expatriate Management/London (www.totallyexpat.com)

 

פורסם לראשונה באתר HRS ביום 17.05.11