EN  |     HE

עשיית עסקים במדינות המפרץ – הסכם GCC ומה חשיבותו

מאת דורון ניב

רצ"ב קישור לכתבה שנכתבה על ידי עמיתינו בארצות המפרץ, חברת EER לרגל חתימת הסכם ה– GCC.

 

מהו הסכם זה ומה חשיבותו לאזור ובהחלט גם לישראל?

 

ב – 2017 הטילו ארצות המפרץ: איחוד האמירויות, עומאן, כווית, בחריין, סעודיה וגם מצרים, חרם דיפלומטי על קטאר. זאת בשל מערובתה של קטאר בפעילויות דיפלומטיות שנתפסו כעוינות למדינות אלו (בעיקר במערך היחסים עם איראן).

 

קטאר בהיותה כנראה המדינה העשירה בעולם, אמנם לא נפלה אך אין ספק שאף מדינה לא רוצה לחיות באווירה עוינת עם כל שכנותיה באזור, מה גם שהדבר גרם לנזקים כלכליים עצומים לאזור עשיר זה. מדינות אלו היו חברות ב– Gulf Cooperation Council (GCC) שחשיבותו לאזור רבה מאוד.

 

במהלך ינואר 2021 נערכה פגישה בעיר העתיקה  Al-Ula באיחוד האמירויות ובנוכחות שליט קטאר. מפגש זה שם קץ לחרם הדיפלומטי על קטאר והחזיר את האזור למצב יציב יותר. הסכם מחודש זה אמור לסייע לחיזוק אחדות האזור בזמן המשבר העולמי של הקורונה. גם אם איננה מוזכרת במפורש, ברור לכל שהסכם זה נועד גם להגן ולחזק את המדינות החברות במאבקן באיראן. כל המדינות המעורבות שלהן גבולות משותפים עם קטאר פתחו את גבולותיהן והסכמים נוספים בתחומי התחבורה, המסחר וש"פ בתחומים אחרים יחתמו בקרוב.

 

בזמן בו כל העולם שקוע במאבק במיגור התפשטות וירוס הקורונה ובעוד איחוד אזורי חזק אחר, האיחוד האירופי, סובל מקשיים רבים עקב עזיבת בריטניה את האיחוד, התקווה היא שאיחוד אזורי זה המורכב מהמדינות העשירות בעולם, יפעל לרווחת האזור. הציפיה היא לחידוש וחיזוק האספקטים הכלכליים של ארגון זה ואכן, חברות רבות באזור או שמתכוונות להיכנס לאזור, מסתכלות בסיפוק על הסכם זה שמביא רגיעה לאזור.

 

קטאר למרות היותה לכאורה מדינה די עוינת לישראל (בשל קשריה עם ארגוני הטרור השונים) ממנת כידוע את חייהם של תושבי רצועת עזה ובכך בעצם מסייעת לישראל להתמודד עם נושא זה. קטאר גם מאפשרת לנוסעים ישראלים לעבור בדרכם לאסיה דרך נמל התעופה של דוחה ובזמני טרום הקורונה, היו לא מעט נוסעים בקו זה. כל פעילות כלכלית ודיפלומטית באזור זה אליו נכנסה ישראל רק לאחרונה עת כוננה יחסים דיפלומטיים מלאים וגלויים עם איחוד האמירויות הערביות, ממלכת בחריין ויצירת קשרים כלשהם גם בעומאן, תוכל כמובן בעתיד הקרוב לשחק גם לידיה של ישראל שתוכל לפתח מערכת קשרים כלכליים הדוקה עם מדינות ה – GCC.

 

למתעניינים בנושא, רצ"ב כתבה שנכתבה ע"י  עמיתינו בדובאי, חברת Executive Expatriate Relocations החברה עוסקת בניוד גלובלי ומתן פתרונות עסקיים שבסיסה בדובאי ואבו דאבי (משרדים בשני המקומות) אבל עם כיסוי אזורי רחב יותר הכולל את: איחוד האמירויות, ממלכת בחרין, סולטנות עומאן, כווית וקטאר (מן הסתם נגיע גם לארצות אלו בקרוב...).

החברה קיימת מזה 15 שנה.

 

לאחר שסידורי ההקמה ורישום החברה הושלמו, החברה מעניקה כמובן גם שירותי עיתוק (אשרות עבודה), איתור דיור לעובד ומשפחתו, סידור בבתי הספר עבור ילדי המשפחה, שירותי קרקע שונים כגון פתיחת חשבון בנק, רישיונות נהיגה וכו' וכמובן גם הדרכה מקצועית בנושאים של תרבות מקומית ומנהגים ויש לשים על כך דגש רב כי הם שונים משלנו בעוד שהאוכלוסייה המקומית רגישה מאוד לנושא ולצערנו כבר היו דברים מעולם למרות שעברנו המשותף עם מדינות אלו די קצר....

 

ביכולתנו גם לספק שרותי העסקה באזור (Umbrella Employment - PEO) לאותן חברות שבשלב ראשון לעסקיהן באזור אינן מעוניינות בהכרח למהר ולרשום חברה מקומית.

 

נשמח לעמוד לרשותכם בכל שאלה ובקשה בנושא הפעילות באזור וביצירת הקשר עם עמיתינו, חברת EER בדובאי.