EN  |     HE

הכנס ה– 21 של ה– EuRA

מאת דורון ניב
בתחילת חודש מאי, התקיים הכנס השנתי של ארגון ה – European Relocation Association והפעם נבחרה העיר מינכן, בירת בוואריה בגרמניה.

ל"ותיקי הדור" (עליהם נמנה גם הכותב) ציפתה הפתעה די מעניינת השנה: בין למעלה מ – 700 המשתתפים בכנס (מספרם רק הולך וגודל!), רבים ייצגו חברות חדשות לגמרי וכמו כן נוספו שוב ארצות שונות כחברות בארגון, מדינות מאסיה כגון וייטנאם ומדינות אפריקניות נוספות, כמו גם מדינות קטנות שהשתייכו בעבר לגוש המזרחי. תופעה דמוגרפית בולטת נוספת היא ריבוי המשתתפים הצעירים! בכנס משתתפים אנשים מבני סוף שנות העשרים ועד קשישים מעל לשבעים, מוותיקי הארגון אך מספר המשתתפים הצעירים, בהם דווקא יותר גברים מנשים (בכל זאת תחום של משאבי אנוש...) בלט לכולם.

 

דבר זה מעיד שבעולם בהחלט רואים בתחום הזה תחום פעיל עם הצדקה לקיומו גם אם לא מעט משתתפים הדגישו שוב את השינויים ההולכים וגוברים בתחום.

 

כמו בכל שנה, למרות היות הכנס אירופי ביסודו (אבל בהחלט פתוח ומזמין עוסקים בתחום מכל חלקי תבל), המדינה הבולטת הייתה שוב ארה"ב עם עשרות רבות של נציגים. אחריה צעדה הממלכה המאוחדת למרות ואולי דווקא בגלל נושא ה– BREXIT  שגורם ללא מעט צרות לבריטניה וכלכלתה וכן גם נציגים ממדינות "לא שכיחות" בתחום כמו וייטנאם שהופכת ליותר ויותר גלובלית ומזמינה השקעות חוץ למרות משטרה הקומוניסטי, סרילנקה, גאנה, חוף השנהב, מוזמביק, ליבריה ואפילו מרוקו. אחת המשתתפות הוותיקות ביותר היא נציגת מצרים המנהלת איתנו בכל פגישה דו שיח פוליטי מאוד אבל מצטיין בידידותו ובחיבתו למדינת ישראל.

 

מספר החברות של ארצות מסוימות מעיד כמובן על רמת הפעילות בתחום באותה מדינה וכן על הקלות היחסית של כניסה למומחים זרים למדינות אלו. בולטות בתחום בלגיה (בשל פעילות האיחוד האירופי), שוויץ עם ההקלות שהיא מעניקה להשקעות חוץ במספר קנטונים (הקלות מס), ספרד שמושכת לא מעט השקעות, נורבגיה עם עסקי הנפט שלה והולנד שהייתה ונשארה מדינה מושכת מומחים זרים בשל נוחותה בכל תחומי המחייה ואפילו מיסוי עובדים זרים.

 

במהלך שלושת ימי הכנס פזורות לא מעט הרצאות מליאה (באולם הגדול לכלל המשתתפים) וכיתות לימוד בנושאים רלוונטיים שונים: ניוד דור ה – Y, הרצאות שונות בנושאי הסמכת העוסקים בתחום והגברת רמת המקצועיות, אימון והדרכה של העובדים הגלובליים (והפיכתם לבעלי קריירה גלובלית), הכרת אפשרויות (תוכנות ואפליקציות שונות לשיפור השירות בתחום ולשליטה טובה יותר בעובדים המנויידים – מתאים בעיקר לחברות גלובליות המניידות עשרות ומאות עובדים), ניוד כישרונות – תופעה עולמית שמעסיקה חברות רבות, איזון בין הטכנולוגיה מול שמירת הקשר האישי עם העובד המנוייד ומשפחתו – מעבר שאיננו קל בהכרח, ועוד נושאים שונים. דגש מיוחד הושם במספר סדנאות על נושא GDPR (General Data Protection Regulation) נושא משפטי מורכב ומסובך ביותר שמקשה מאוד על פעילות החברות, קטנות כגדולות לא רק באירופה שם מקורו אלא בכל רחבי תבל כולל ישראל כמובן. מדובר בחוק דרקוני למדי המקשה לא מעט על עבודת החברות, בעיקר הקטנות יותר. כמה חברות ענק אמריקניות (כן, ביניהן גם גוגל הגדולה...) נקנסו כבר בסכומי עתק על הפרת חוקים אלו שהם ברורים למדי באירופה בשל התרבות הלאומית של מרבית הארצות שם (שמירה קפדנית של מידע אישי ופרטי) אך פחות בהירים לחברות אמריקניות, יפאניות ושלא לדבר על ארצנו הקטנה בה אמנם לפי חוק מידע פרטי מוגן אך בפועל זה לא תמיד המקרה... הנושא משפיע מאוד על כללי ההתנהגות של חברות הרילוקיישן השונות ומחייב את עובדיהן לפחות להבין במה מדובר.

 

אין כל ספק שהנהלת הארגון (הנהלתו נבחרת בבחירות כלליות של כל חברי הארגון) משקיעה רבות בהדרכה ובהכנת חבר הארגון והחברות השונות בניהול נכון ובעבודה עפ"י כללי אתיקה מחמירים.

 

אך לא זו הנקודה החזקה של הכנס אלא המערכת המפותחת של פעילות ה – Networking – מאות אנשים הגודשים את אולמות המלון וגינתו ועסוקים בדיונים והחלפות מידע וכן השגת פתרונות לכם הלקוחות שאינם יכולים להשתתף בכנס אבל נהנים מתוצאות המשאים והמתנים בכנס.

 

רבים מאוד מהמשתתפים מכירים זה את זה היכרות אישית קרובה של שנים רבות עם עבודה משותפת לטובת הלקוחות השונים. גם אם נושאים פוליטיים בהחלט מוזכרים (כן, טראמפ ושיגיונותיו, ביבי היקר, הנשיא א-סיסי וכמובן משטרים קיצוניים הקמים על ימין ועל שמאל גם באירופה בהונגריה ופולין למשל), אך לתזכורות אלו אין שום השפעה על רמת היחסים האישיים החמה ביותר.

 

נושא שעובר כחוט השני בין כל המשתתפים המייצגים הן חברות משפחתיות קטנות והן ענקיות גלובליות (בעיקר מארה"ב) הוא מערך היחסים המאוד עדין בין "דויד לגוליית"... קשה לחברות המשפחתיות להתמודד ביכולת הגדולים אך הגדולים לא יכולים בלי החברות המשפחתיות כי הרי לא ניתן לפתוח משרדי רילוקיישן בכל מדינה... כתוצאה מכך נוצרים הסכמים, בריתות ושותפויות שונות ומשונות אבל לא תמיד השמחה רבה...

 

החברות הגדלות נוהגות לערוך בצמוד לכנס סמינרים/מפגשים קטנים לטובת אלו העובדים אתם וקשורים בנושאי עבודה שוטפים כדי לשפר קצת את האוירה...חלקן מסתפקות בקבלת פנים טעימה, חלקן מחלקות פרסי הצטיינות וחלקן גם משלבות נושאי לימוד שונים. כך מצא עצמו הח"מ בקבלת פנים מאוד נעימה ומיוחדת של אחת מחברות הרילוקיישן הגדולות בעולם, ב... מוזיאון המכוניות הידוע של חברת BMW שמרכזה מצוי כידוע במינכן ומיד לאחר מכן בקבלת הפנים של תת-רשת חדשה בשם BienVenue שמשרתת את קהל העובדים המנויידים דובר הצרפתית והם כידוע רבים מאוד. חברתנו צורפה גם היא לרשת זאת בשל ידיעת השפה ויש לציין שזו רשת פעילה מאוד.

 

הכנס התקיים כאמור במינכן, עיר עם היסטוריה מאוד לא נעימה לבני עמנו. לצערנו, הנהלת הארגון בפרוש ללא כל כוונה רעה, קצת "פספסה" באירוע החברתי המרכזי בכנס ארוחת הגאלה שתקיימה במוצאי יום הזיכרון לשואה. קהל הישראלים אינו גדול אך יש גם לא מעט חברים יהודים בארגון. לא ממש נעם לאוזנינו ועינינו מה שפגשנו באולם ארוחת הגאלה... תזמורת בווארית טיפוסית על הבמה שמנגנת מוזיקה בווארית טיפוסית מהימים "הטובים" ההם וכאשר קהל המוזמנים (מאות אנשים...) לבוש בחלקו בתלבושת הלאומית הבווארית (מכנסי העור עם הכתפיות והנשים עם החצאיות הצבעוניות), זכר לימים הרבה פחות נעימים...מצאנו לנחוץ להעיר על כך בכתב להנהלת הארגון כדי שיגלו רגישות רבה יותר בפעמים הבאות ולאו דווקא מול הישראלים והיהודים שבחבורה...

 

התנחמנו באווירה המאוד נעימה וחמה, ללא כל פוליטיקה מכוערת בין כל מאות המשתתפים...

 

בשנה הבאה בסביליה הבנויה, אולי מעין פיצוי קל לתקרית השנה. הפעם, עיר עמוסת מורשת יהודית ענפה!